Pinksterenhemelvaart. Icoon uit de serie Hedendaagse iconen van Anne-Mari van der Wilt
Pinksterenhemelvaart. Icoon uit de serie Hedendaagse iconen van Anne-Mari van der Wilt

EXPOSITIE HEDENDAAGSE ICONEN

EXPOSITIE HEDENDAAGSE ICONEN
Geerteskerk in Kloetinge

De kunstenaar
Anne-Marie van der Wilt (1965) is theoloog en beeldend kunstenaar. Zij ontwerpt en maakt antependia (textielkunst), glasappliques (ramen) en glasmozaïeken. Recent heeft zij zich toegelegd op het maken van een serie hedendaagse iconen, uitgevoerd in glasmozaïek. Met deze techniek wil zij zich voegen in de lange traditie van het gebruik van iconen in de Oosters-Orthodoxe Kerken.

De tentoonstelling
De iconen zijn gemaakt bij en geïnspireerd door bijbelgedeelten over het leven van Jezus Christus, zijn dood aan het kruis en zijn opstanding, Hemelvaart en Pinksteren. De totale serie omvat 16 iconen met als thema”s: aankondiging van de geboorte van Jezus, de verzoeking in de woestijn, de vrouw aan de bron, Christus Albeheerser/Albehoeder, de Zaaier,  Hemelvaart en Pinksteren,  Jezus Barmhartigheid, Kyrie en Gloria, Roep om ontferming, de Opstanding, Vrijheid van Geest, verheerlijking op de berg, Kruisdragen , Pieta, Verloren Zoon en Gered uit het water (zie de afbeelding). Zie voor andere afbeeldingen: www.zin-in-kleur.com.

Reizende tentoonstelling
Deze serie moderne iconen is eerder te zien geweest op verschillende plaatsen: Amersfoort, Capelle a/d IJssel, Terschelling en in maart/april 2017 in de Geerteskerk in Kloetinge. Daarna zijn de iconen in Delft te zien.  We zijn blij dat deze iconen juist nu in de Veertigdagentijd en vlak na Pasen te zien waren.


Gered uit het water


Gesprekskring

De expositie vond plaats tijdens de Veertigdagentijd en vlak na Pasen. Dit bood de mogelijkheid om uitgaande van de afbeeldingen te komen tot een verdiepend gesprek over de betekenis van het leven van Jezus Christus en zijn dood en opstanding.

 
Opstanding


  Gemeente rond de Geerteskerk Kloetinge.
Contact