Vorming en toerusting


Kringen en activiteiten Kloetinge.

Pastoraal spreekuur

Door de nieuwe beperkende maatregelen is het steeds opnieuw zoeken naar wat er wel mogelijk is. Elkaar ontmoeten is op dit moment niet mogelijk, maar telefonisch contact kan wel. Op dinsdag t/m vrijdag ben ik telefonisch bereikbaar van 10-11 voor een pastoraal spreekuur.  Als er iets is wat u wilt doorgeven, wilt vragen kunt u me bereiken, of ook voor zomaar een gesprekje. Vaak kan een enkel – soms kort- gesprek de dag anders kleuren. Aarzelt u niet om te contact op te nemen (06-474710756). Met hartelijke groet, Janneke Herweijer.

EENMALIGE ACTIVITEITEN

Het lied van de liefde. Avond met Liesbeth Franken .

Zangeres Liesbeth Franken brengt een programma getiteld ‘Het Lied van de Liefde’. Ze put haar repertoire o.a. uit Jiddische en Sefardische traditionals, Franse chansons en Latijns-Amerikaanse liedjes. Dit alles vormt een aanloop naar een klankschaalmeditatie, waarin gebruik gemaakt wordt van poëzie. De rode draad in dit programma is het thema ‘liefde’ in al haar gedaantes: gehoopte liefde, verloren liefde, dankbare liefde, liefdesverdriet.

Locatie Geerteskerk Kloetinge,  Tijdstip : 23 september, aanvang 19:30 uur, toegang: € 7,–

 

Over Liesbeth Franken:

Liesbeth Franken volgde de deeltijdmuziekvakopleiding aan het Brabants Conservatorium en studeerde zang bij Francine Fregeres. Ze specialiseerde zich verder bij Françoise Semellaz in Parijs en bij Ank Reinders. Samen met Mar van der Veer en met Henk Franken maakte ze de cd ‘Mi Coraçon’ met Jiddische en Sefardische liederen. De laatste tijd voert ze themaconcerten uit met Mar van der Veer en Josée van de Putte. Voorbeelden hiervan zijn ‘Het lied van de pelgrim’ en ‘Van donker naar licht’, een programma na de dodenherdenking op 4 mei. Liesbeth Franken is als cantor verbonden aan de monastieke pioniersplek Kloosterwelle. Inlichtingen bij   of op de website:

www.hartenzielkloetinge.nl

Avond met Alain Verhey

Lezing Alain Verhey over “Ode aan de verliezer”.

Onze maatschappij draait om succes. De wereld lijkt er soms te zijn voor de sterke, mooie, succesvolle, zelfredzame mensen. Maar wat als je daar niet bij hoort, val je dan buiten de boot of is er voor jou ook plaats op deze wereld? Theoloog Alain Verheij zoekt aan de hand van zijn boek ‘Ode aan de verliezer’ naar Bijbelse verhalen over winnaars en verliezers. Op zijn eigenwijze manier leert Verheij ons wat we kunnen leren van verhalen van de “losers”, de mensen met minder mogelijkheden, degene die onderop liggen. De verliezer wordt op het schild gehesen.

Waar ook menig Christen moeite vaak moeite heeft met de bruutheid van het Oude Testament laat hij de lessen zien die de verhalen van “moord en doodslag” van toen betekenen voor de maatschappij van nu. Daarbij is hij nadrukkelijk niet op pad om de ongelovigen in zijn kamp te krijgen, wel laat hij graag zien hoe relevantie die antieke verhalen voor onze moderne wereld zijn. Kunnen de Kaïns en de Abels van deze wereld elkaar leren omhelzen?’
Deze avond wordt mogelijk gemaakt door Hart&Ziel Kloetinge en Boekhandel de Koperen Tuin. In het verlengde van Verhey zijn missie zal deze avond dan ook niet in de kerk van Kloetinge plaatsvinden maar gehouden worden in de Koperen Tuin.

Datum en tijd: Woensdag 29 september om 19.30 uur.

Plaats: Boekhandel “de koperen tuin”.Kaarten á € 7,– aan de deur

 

Hart&Ziel Kloetinge presenteert: Alle 7 goed!

Op donderdag 7 oktober spelen verhalenverteller/talkshowhost Kees Posthumus en accordeonist/sidekick Dirk Overbeek ‘Alle 7 goed’, een actuele, muzikale voorstelling over de Zeven werken van Barmhartigheid.

Geformuleerd door Jezus en opgetekend door Matteus, lang geleden.

Natuurlijk, de zeven werken van barmhartigheid deugen. Er valt geen speld tussen te krijgen dat het goed is om ze te doen. En veel mensen doen ze ook.

Tegelijk kunnen ze wel een frisse update gebruiken. Die krijgen ze in ‘Alle 7 goed’. In een talkshow komen verschillende deskundigen aan het woord over barmhartigheid en hoe je dat moet doen.

Het is nog maar de vraag of naturisten wel zo blij zijn met de opdracht de naakten te kleden. Het Adamskostuum bevalt hen prima. En lang niet iedereen wordt even enthousiast bij het voorstel de vreemdeling te herbergen. Anders was ons asielbeleid wel humaner. Wie de hongerigen gaat voeden, moet rekening houden met diverse diëten. Weleens een gevangene bezocht? Genoeg dilemma’s om op te kauwen voor ons mensen in deze tijd!

De voorstelling begint om 19:30 uur. Donderdag 7 oktober.

Geerteskerk Kloetinge. Toegang: € 7,–, kaarten aan de deur. Informatie: www.keesposthumus.nl en www.Hartenzielkloetinge.nl

Dinsdagavond 9 november wordt u van harte uitgenodigd om samen stil te staan bij verlies en rouw. De avond wordt begeleid door Jacomien Marinussen. Zij zal informatie geven over verlies en rouw en we kunnen hierover met elkaar in gesprek gaan.

Plaats: Geerteshuis, Jachthuisstraat Kloetinge, aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Opgeven bij Jacomien Marinussen:

 Meditatieve wandeling

Voor wie houdt van wandelen, stilte en in de natuur tot rust en bezinning komt, is er op zaterdagmorgen 22 januari een meditatieve wandeling in de mooie omgeving van Kloetinge.

Al lopend,terwijl je de ene voet voor de andere zet, komen vaak ook je gedachten tot rust. Dan kom je bij wat er- diep van binnen- in jezelf omgaat.

Een deel van de wandeling zullen we – twee aan twee in gesprek zijn, net als destijds de Emmaüsgangers. De deelnemers starten, in duo’s, telkens vijf minuten na elkaar, volgens een schema wat u van te voren ontvangt.

De wandeling begint om 10.00 uur bij het Geerteshuis (Jachthuisstraat 13, Kloetinge). Na afloop om op te warmen krijgt u bij het Geerteshuis een kop snert.  Opgave bij ds. Janneke Herweijer.Email: . Of bij

 

KRINGWERK

Vreemd en bizar: een kring rond lastige Bijbelverhalen

Sommige bijbelverhalen zijn lastig : er komt geweld in voor, mensen krijgen onmenselijke opdrachten of  worden mishandeld. We weten er vaak niet goed raad mee, zeker niet als God een rol speelt in deze verhalen. Moeten we deze teksten dan maar overslaan? Of juist zoeken naar ene uitleg waar we wel wat mee kunnen? Aan de hand van het boekje van Piet Schelling “vreemd en bizar” zullen we op ene zestal avonden verhalen lezen uit oude en nieuwe testament en daarover in gesprek gaan.  U kunt zich opgeven bij ds. Janneke Herweijer ( 06-47410756 of ). De avonden vinden plaats in het Geerteshuis op 22 september, 13 oktober, 10 november, 19 januari, 9 februari en 9 maart. Aanvang 19.00 uur.

 

Reizen en op zoek naar inspiratie…. Wie volgt?

Gesprekken en ontmoetingen o.l.v. Rens Stobbelaar)

Dit thema was een startpunt voor een serie ontmoetingen in Kloetinge in 2019/2020.

Helaas was corona spelbreker en konden niet alle avonden doorgaan.

Vanwege grote belangstelling en betrokkenheid van de deelnemers wil Rens Stobbelaar een nieuwe serie avonden leiden.

De avonden zullen starten in het najaar. Op dit ogenblik is de voorbereiding gaande en niet alles is al bekend.

Meer informatie zal zeker op de website van de kerk, maar ook via andere media bijv. de krant of Op weg te vinden zijn.

Houdt dus krant, website en Op weg in de gaten. Nadere inlichtingen via emailadres diaconie:

 

Drie avonden over Bonhoeffer

Velen kennen de Duitse theoloog Bonhoeffer van zijn dagboek ‘Verzet en overgave’. Hij schreef zijn dagboek en brieven vanuit gevangenschap schreef tijdens het Naziregime. Gevangen genomen vanwege zijn medeplichtigheid aan een aanslag op Hitler schreef hij aan familie en zijn verloofde. In de gevangenis las hij veel en ontwikkelde zijn theologische gedachten over de rol van het christendom in de toekomst.

Veel minder bekend dan zijn brieven  zijn de gedichten van Bonhoeffer over  menselijke thema’s als  ‘wie ben ik’, ‘geluk en ongeluk’ , ‘vriendschap en ‘klein credo’. Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding zijn deze gedichten vertaald, op muziek gezet en uitgebeeld in schilderijen. Op twee avonden, 16 februari en 16 maart 2022 zullen we gedichten van Bonhoeffer lezen. Hieraan  voorafgaand   zal eind januari 2022 een ‘Bonhoefferkenner’ een inleidende lezing houden over het gedachtegoed van Bonhoeffer.

locatie: Geerteshuis. Data: eind januari ( wordt nader bekend gemaakt), 16 februari en 16 maart. Opgave bij ds. Janneke Herweijer ( email: )  

 

 

SPECIALS

Samen advent in Kloetinge.

Hoewel het vóór de zomermaanden nog wel heel ver weg voelde, hebben we toen al plannen gemaakt in Kloetinge voor de Adventperiode.

We willen juist in die periode elkaar ontmoeten, binnen en buiten de kerk. Daarom organiseren we een aantal verschillende activiteiten.

In de vier weken van Advent organiseren we koffiebijeenkomsten bij mensen thuis (ochtenden en avonden). Elkaar ontmoeten, bijkletsen, en soms praten over een thema dat samenhangt met Advent.

Op zondag 19 december (4e Advent) is er een creatieve kerkdienst in de Geerteskerk. Tijdens de kerkdienst gaan we uiteen in verschillende groepen (zang, creatief, meditatief, gesprek), we komen terug om de resultaten met elkaar te delen en na afloop drinken we samen koffie in de kerk.

En een datum die u zeker ook alvast in de agenda kan noteren is 28 november( 1e Advent).

Tussen 1300 en 1700 uur organiseren we “Concert bij de Buren maakt uitstapje bij de Geerteskerk”. We vinden het heel fijn dat we het concept van mini-concertjes bij mensen thuis mogen lenen van de organisatie van het Concert bij de Buren dat al sinds 2011 zo enorm succesvol plaatsvindt in Kloetinge. In en om de Geerteskerk vinden verschillende mini-concertjes plaats. Na afloop is er in de kerk een hapje en een drankje.

Over de verschillende activiteiten, de uitwerking van het programma, de wijze van aanmelden etc. volgt uiteraard meer informatie, o.a. via onze websites www.pknkloetinge.nl en www.hartenzielkloetinge.nl

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.