Predikant

Veertigdagentijd
Aswoensdag valt dit jaar vroeg en de veertigdagentijd begint al half februari. In de Katholieke kerk was het vroeger een tijd van vasten, waarin  men bepaalde dingen niet at. Kinderen mochten in deze tijd niet snoepen en het snoep werd verzameld in een speciaal ‘vastentrommeltje’. Eén van onze kinderen hoorde hierover op school, en was onder de indruk van de gewoonte dat het trommeltje op het paasfeest in één keer mocht worden leeg gegeten….
Als protestanten kenden we deze gewoonte niet, maar bij ons is de belangstelling voor het vasten de laatste jaren toegenomen. Sommigen vasten door een aantal weken geen alcohol te drinken, niet te snoepen of minder televisie te kijken.
Voedsel en samen eten; het zijn goede gaven.  Maar door af te zien van iets kan er ruimte ontstaan voor bezinning en groeit het verlangen naar het feest.  
In de kerk lezen we deze weken verhalen van Jezus, die op weg gaat naar Jeruzalem en daar Zijn lijden en sterven tegemoet gaat. Op de eerste zondag lazen we het verhaal over de verzoeking in de woestijn en op palmzondag lezen over de intocht in Jeruzalem. Het blad Petrus heeft voor de veertigdagentijd een kalender uitgebracht met voor elke dag een tekst en een inspirerende  overdenking. Het thema van deze kalender is: Ga mee!
In de diensten volgen we het leesrooster uit het Marcusevangelie. Omdat het Marcusevangelie vrij kort is worden de lezingen op het rooster soms aangevuld met lezingen uit het Johannesevangelie. De kinderen hebben een  eigen project, dat aansluit bij deze lezingen, met als thema: ‘Goed dat je er bent!’. 
Op zondag 17 maart zal Judith Everse muzikale medewerking verlenen aan de dienst met haar harpspel.Op palmzondag maken de kinderen palmpaasstokken, die ze laten zien  in een feestelijke optocht, wanneer ze terugkomen in de dienst.
Diensten rond Pasen.
In de dagen, die vooraf gaan aan het paasfeest, zijn er drie korte meditatieve vieringen. Op Witte Donderdag vieren we het Avondmaal in het koor van de kerk. We gedenken de laatste maaltijd, die Jezus met Zijn leerlingen had. Het is hét moment, dat Hij werd opgepakt en het leidde tot Zijn dood. Het verhaal van de voetwassing ( Johannes 13) staat centraal op deze dag. Jezus laat zich kennen als Iemand die dient. Aan deze dienst verleent de cantorij haar medewerking.
Op Goede Vrijdag lezen we het lijdensverhaal. Deze dienst heeft een heel ingetogen karakter. Het verhaal spreekt voor zich, en heeft weinig uitleg nodig.
De viering op Stille Zaterdag is voorbereid door de cantorij. Vanouds was men gewend om de paasnacht wakend door te brengen, wachtend op het licht van de nieuwe dag. In deze dienst wordt het Licht van de paaskaars brandend binnen gedragen. We lezen  Bijbelteksten over redding door het water van de dood heen, en herdenken het moment van onze doop. De dienst besluiten we met een maaltijd in het Noorderkoor van de kerk.
Op Paasmorgen vieren we het feest van de Opstanding. Jezus is de weg door de dood gegaan, maar Zijn liefde bleek sterker dan de dood. Op de derde dag vinden vrouwen en Zijn leerlingen het graf leeg : Hij is opgewekt. En Jezus verschijnt aan hen, keer op keer.  Ook aan deze  feestelijke dienst zal de cantorij meewerken en is er een verhaal voor de kinderen. Voorafgaand aan de dienst wordt het traditionele paasontbijt georganiseerd door een aantal jongeren onder leiding van Frans Buijsrogge.
In alle vieringen in de Stille Week  en op Pasen zal er een liturgische schikking zijn, verzorgd door de deelnemers aan het liturgisch bloemschikken.
 
Bevestiging en afscheidsdienst op 28 januari
 
Het was een mooie en feestelijke dienst op 28 januari, die in het teken stond van afscheid van ambtsdragers en verwelkoming van nieuwe kerkenraadsleden. Omdat niet iedereen even bekend is in de gemeente stellen de nieuwe ambtsdragers zich hieronder voor.
 
 
Reanne Vlaming stelt zich voor…
Hallo,
Vanaf 28 Januari heb ik als duobaan het ouderlingschap 2.0 op me genomen. Daarom werd me gevraagd of ik mezelf wilde voorstellen.
Ik ben Reanne Vlaming, ben getrouwd met Peter en heb 2 dochters Suzan en Rebecca en een pleegdochter Jennifer. Zij zijn alle drie al het huis uit.
Over een tijdje ga ik stoppen met werken en zodoende krijg ik wat meer tijd om bv iets voor de kerk te doen.
Misschien kennen jullie me al wel als lector en ik geef ook al een aantal jaar de workshop mozaïeken.
Ik ben benieuwd wat er nu allemaal op m’n pad gaat komen, maar kijk er naar uit om hieraan te beginnen. 
Weer een nieuwe stap!
Veel groeten, Reanne Vlaming
 
Marja Buijsrogge stelt zich voor…
Ouderling 2.0 ,  Marja Buijsrogge getrouwd met Frans en samen hebben wij 2 kinderen Stijn en Aniek.  We hebben een fruit en koel-handels bedrijf waarin ik meewerk. Ik heb vanaf dat Aniek 4 was (nu 27) kindernevendienst gegeven. Ook heb ik een aantal jaren de basiscathechesatie gedaan samen met ds. Dirk Neven. Mijn hart ligt heel erg bij de jeugd dus ik heb wel even moeten nadenken toen Janneke mij vroeg om samen met Reanne ouderling 2.0 te worden. 
 Maar ik vind het een uitdaging om deze functie met Reanne vorm te geven. We zijn speciaal voor de groep mensen tussen de 40 en 68 gevraagd. Samen gaan we kijken of we een manier kunnen vinden om in contact te komen en te kijken op welke wijze we samen kerk kunnen zijn. Wij denken dat daar veel ideeën en meningen over zijn. Wij zijn benieuwd of we hierin wat kunnen betekenen en of we zo mensen met elkaar in contact kunnen brengen. 
 
 
 
Coby Dronkers stelt zich voor…
Op zondag 28 jan ben ik,Coby Dronkers,bevestigd als ouderling met  bijzondere opdracht voor de kerkdiensten in Ter Valcke. Het zijn altijd druk bezochte en waardevolle diensten voor de bewoners en ik wil graag mijn steentje bijdragen om deze diensten te behouden.
Niek Walhout stelt zich voor….
Mijn naam is Niek Walhout. Ik ben 53 jaar en woonachtig in Goes. Sinds een klein jaar heb ik een relatie met Arlien en samen hebben wij een (bonus-)zoon Ruben. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als in/verkoper bij boekhandel De Koperen Tuin in Goes.
Inmiddels ben ik nu ruim 8 jaar bezig als kerkrentmeester in Kloetinge. Ik houd me bezig met de administratie van de gemeente en de geldwerving.
Tot recent was ik geen ouderling-kerkrentmeester, omdat mijn moeder ouderling was.
Nu zij afscheid heeft genomen van de Kerkenraad kwam de weg vrij om alsnog ouderling te worden. Voor mij een logische stap; ik ben hiervoor ruim 12 jaar diaken geweest en een tijdje voorzitter van de Kerkenraad. Bovendien vind ik het belangrijk om mee te denken en beslissen over een bestendige toekomst voor onze gemeente. Mijn uitgangspunt daarbij is om zolang mogelijk in de Geerteskerk te kerken en een zelfstandige gemeente met een predikant te blijven.
 
 
Koningsdag 2024
Op Koningsdag bruist en kleurt Kloetinge  oranje en de Geerteskerk opent  haar deuren voor ons prachtige monument. Vele vrijwilligers staan ook dit jaar klaar
met de beste boekenmarkt de lekkerste koffie  en overheerlijke homemade taarten. Ook kun je de prachtig gerestaureerde toren beklimmen.
Daarnaast hoef je het koningshuis niet te missen, want je kunt  in de kerk kijken op een scherm.
Er is een prachtig programma in en rondom de kerk met o.a. een kindervrijmarkt in de kerktuin. Kijk voor overige activiteiten op de website van de Oranjevereniging.
Om 16.00 uur is er een muzikale afsluiting van de dag met een concert van de Brassband Excelsior in de Geerteskerk.
 
In Memoriam :
Jan Hut  ( 2 april 1953-16 januari 2024)
In december dirigeerde Jan Hut  nog The Lessons and Carols in de  Geerteskerk. Niemand vermoedde toen dat hij begin januari in het ziekenhuis in Rotterdam opgenomen zou worden, waar hij op 16 januari zou sterven. Zijn dood kwam, ook voor zijn familie, heel onverwacht. 
Jan was een markante persoonlijkheid, een optimistisch mens en musicus in hart en nieren.
Hij werd geboren in een Gereformeerd gezin in Groningen. Na de middelbare school  ging hij naar het conservatorium,  en volgde daar de vakken orgel en kerkmuziek. Later rondde hij de opleiding tot koorleider af. 
Na zijn huwelijk met Klaske, woonden ze een tijd in Peize. Jan werd daar organist, en samen met Sytze de Vries, die daar predikant was, vormden ze een gouden duo. Sytze schreef de teksten voor een kinderordinarium en een musical, en Jan componeerde de muziek.  Het was een mooie tijd.
Jan zag in de loop van de tijd het aantal orgelleerlingen teruglopen en besloot een managementopleiding te volgen. Een vacature bij de muziekschool in Zeeland trok en het gezin verhuisde naar Zeeland.  Jan werd regiomanager en later algemeen directeur van de muziekschool.
Na zijn pensionering paste hij, samen met Klaske regelmatig op de kleinkinderen bij Jan Peter en  Anna Jaike. Helaas werd bij hem – niet zo lang daarna- kanker ontdekt. Jan was daarover optimistisch en had veel vertrouwen in de behandeling.  Zijn zoon Jan Peter vertelde dat zijn vader hem de wijsheid meegaf:  “zorg dat je onderwerp blijft, en geen lijdend voorwerp wordt”. Met andere woorden: zorg dat je autonoom en zelfstandig blijft. En deze wijsheid leefde Jan voor, ook tijdens zijn ziekte. 
In de afscheidsdienst klonk prachtige muziek van het Madrigaal koor en Musica Cordis en werden veel mooie woorden gesproken. We lazen een gedeelte uit het scheppingsverhaal uit Genesis 1, over de mens, die als beelddrager Gods opgeroepen wordt om scheppend bezig te zijn. Jan toonde zijn scheppende kracht in de muziek, en In het vertrouwen dat Jan gegaan is naar de plaats waar “geluid en stilte tot een groots akkoord versmelten” hebben we hem uit handen gegeven.
 Ds. Janneke Herweijer   
 
 
 

Kerkenraad

Startzondag 17 september
Ga mee , Klaar voor de start , we zijn weer los zoals ze dat zeggen. Ook al stoppen we natuurlijk nooit met de zondagse dienst is het super fijn en gezellig er toch een beetje extra aandacht aan te geven. De anders dan anders beginnen was beetje gek maar toch ook wel weer erg leuk. De de koffie ploeg wel een hele opgave om alles te stroomlijnen maar het is ze weer gelukt . Na een mooie dienst waar de cantorij en Bert Kreeft zong ze n er veel kinderen knutselde aan de rugzak met wat neem je mee . Bijna 80 mensen gingen samen aan de lunch en die werd goed ontvangen en daar zijn we als team heel dankbaar voor . Iedereen bedankt voor de hulp met opbouw en afbreken , lunch maken en afwassen . Nu zeggen we af voor sommige activiteiten die gaan sluiten zoals kerk open en n andere die weer beginnen . Iedereen een mooi kerkjaar vol ieders talenten. Gerda, Maaike en Els Op een van de foto’s kan je weer wel zien wie het eerste er waren en ook weer de deur dicht deden :)

Stacks Image 57
Stacks Image 52
Stacks Image 54
Stacks Image 66
Stacks Image 68

Voedselbank actie 2023
diakonie-300x265

Diaconie
Van de diaconie Een paar weken terug vierden we Pasen. De tekst bij de liturgische schikking van Pasen die in de kerk-app te lezen was luidde:
Pasen
Een stroom van licht verdrijft het duister.
Kleurrijke, geurende lente.
Het leven gaat stromen.
Een nieuw begin voor iedereen.

In dezelfde week zag ik volgende twee berichten voorbijkomen.
1.     Een artikel over ‘Overshoot-Day’, een begrip dat ik nog niet kende.
De organisatie Global Footprint Network rekent ieder jaar uit op welke
dag in het jaar we meer grondstoffen hebben verbruikt dan onze
planeet kan voortbrengen. Voor Nederland lag ‘overshoot-day’ dit jaar
op één april, tweede Paasdag dus. Nog negen maanden te gaan in
2024 en in feite zijn onze grondstoffen voor dit jaar op.

2.
     Een bericht van over de dramatische situatie in Gaza waar een
grote humanitaire ramp dreigt door hongersnood. Hulp kan nauwelijks
plaatsvinden, omdat leiders van landen en volken niet bereid zijn uit
hun politieke loopgraven te komen.

Kortom; …een nieuw begin lijkt ver weg en toch…. Iedere dag kunnen we zelf het verschil maken door uit ‘onze loopgraven’ te komen en keuzes te maken waaruit zorg voor onze aarde en onze medemens blijkt. Laten we met elkaar het licht en de hoop van Pasen niet verliezen.
 
Collecten
Collecteopbrengsten (incl. giften via de app Appostel, de app Geerteskerk en ontvangen giften op de rekening van de Diaconie):

18 febr KIA Noodhulp Griekenland        €    220,30
25 febr Leger des Heils                         €    230,00
3 mrt    KIA Libanon                              €    324,70
10 mrt  St. De Figurant Amecet             €    522,01
17 mrt  KIA Rwanda                             €    247,90

Ontvangen giften: € 40 (G) > KIA Libanon; € 12,70 (NN) > KIA Libanon; € 50 (K) > St. De Figurant; € 50 (NN) > St. De Figurant
KIA = Kerk in Actie

Alle gevers voor de collecten en giften heel erg bedankt!
 
Aankomende collecten

Zondag 28 april: Voedselbank De Bevelanden Voedselbank De Bevelanden helpt mensen met een inkomen onder de armoedegrens door ze tijdelijk te voorzien van een wekelijks voedselpakket. Om de klanten van voldoende voedsel te kunnen voorzien wordt er samengewerkt met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Zo zorgen ze er samen voor dat voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Met als motto: Oog voor voedsel, hart voor mensen. Bij de voedselbank werken 50 vrijwilligers, die er samen voor zorgen dat voedsel verstrekt kan worden aan 225 gezinnen op Noord- en Zuid- Beveland.

Zondag 5 mei: KIA Noodhulp Oekraïne Steun voor inwoners en ontheemden. Verwoeste huizen, een ontwrichte infrastructuur en nauwelijks warmte en elektriciteit. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne gooien het leven en de toekomst van veel inwoners volledig overhoop. Kerk in Actie werkt samen met kerken en hulporganisaties in Oekraïne die ontheemden en slachtoffers van de oorlog blijven helpen. Regionale hulpcentra geven
kwetsbare kinderen - zoals in de frontlinie van Kharkiv - een veilige plek, delen voedsel en medicijnen uit aan iedereen die het nodig heeft en bieden hulp bij traumaverwerking.
Meer lezen: www.kerkinactie.nl/oekraïne  
Hemelvaartsdag donderdag 9 mei: Samen met Classis Delta in actie  voor Colombia. Duurzame agrarische ontwikkeling door Afro-Colombianen De Chocó-regio in Colombia is één van de armste en meest onveilige gebieden van Colombia. De bewoners van deze regio zijn meestal zwart. Zij worden in Colombia ernstig gediscrimineerd. De regio heeft een enorme biodiversiteit, maar kampt ook met illegale mijnbouw, houtkap en geweld van rebellen, paramilitairen en drugsmaffia. De lokale bevolking zit altijd klem tussen deze groepen. Cocomopoca, partnerorganisatie van Kerk in Actie, helpt inwoners van deze regio om via duurzame landbouw, met goed bosbeheer, hun inkomen te verhogen. Zo bevordert Cocomopoca in 46 dorpen de kleinschalige productie van onder meer cacao, suikerriet en groente, met respect voor biodiversiteit. Ook wordt de productie-unit voor het verwerken van suikerriet verbeterd.
In nauwe samenwerking met kerken betrekt Cocomopoca ook jongeren hierbij. Jongeren krijgen training over duurzaamheid en agrarische ontwikkeling, waardoor ze actief deelnemen aan het dorpsbestuur.
Samen komen we in actie om dit project mogelijk te maken. Zo zijn we samen kerk in actie.

Meer lezen: www.kerkinactie.nl/landbouwcolombia
Zondag 12 mei: KIA Binnenlands diaconaat, Nederland kerk zijn met en voor elkaar
Kerk in Actie begeleidt en ondersteunt kerken in heel Nederland om van betekenis te zijn in hun omgeving, zoals bijvoorbeeld De Sleutel in Apeldoorn doet. Dit diaconale initiatief heeft twee locaties in kwetsbare wijken. Buurtbewoners krijgen er de ruimte om zichzelf te zijn, te delen wat hen bezighoudt en zich te ontwikkelen. In De Sleutel is iedereen welkom en liefdevolle aandacht voor elkaar staat voorop. Zo ontstaan er gemeenschappen waarin mensen ertoe doen en er zijn voor elkaar.
Meer lezen: www.kerkinactie.nl/diaconaatnederland
Zondag 19 mei Pinksteren: KIA Zending Bangladesh - Gemeenteopbouw voor dorpskerken
In afgelegen dorpen in Bangladesh is het niet vanzelfsprekend dat gemeenteleden samen een sterke gemeente vormen. Christenen vormen een kleine minderheid en het opleidingsniveau in de dorpen is laag. Om dorpsgemeenten te helpen vitaal te zijn en blijven, ondersteunt Kerk in Actie een programma voor gemeente-opbouw. Voorgangers en kerkelijke vrijwilligers krijgen training in bijbelonderwijs, kinderwerk, leiderschap en diaconaat. Dankzij dit programma kunnen gemeenteleden groeien in geloof en in dienstbaarheid binnen en buiten de eigen gemeenschap.
Meer lezen: www.kerkinactie.nl/kerkopbouwbangladesh
Zondag 26 mei: Buurtcentrum Goese Polder Oase De Oase is een stichting en het is een huis in de Goese Polder Zij zetten altijd de koffie klaar voor de buurtbewoners en andere Goesearen. Of eigenlijk gewoon voor iedereen. En zorgen voor een thuisgevoel. Daarnaast zijn er  bij de Oase verschillende activiteiten te doen, zoals schilderen op dinsdag en hobby instuif op vrijdag. Elke laatste vrijdag van de maand wordt er samen gegeten onder de noemer ‘SAMEN AAN TAFEL’. De Oase staat voor verbinding. Op hun website staat: ‘We zijn er voor elkaar. We proberen de draagkracht van de Oase te vergroten door meer vrijwilligers aan te nemen. We proberen anderzijds meer Goesenaren te ontvangen door activiteiten op te zetten. De Oase is altijd bezig met vernieuwen. We proberen iedereen via facebook op de hoogte te houden van de activiteiten.’ De diaconie van Kloetinge ondersteunt De Oase jaarlijks; ook dit jaar door de collecte op deze zondag
Zondag 2 juni: Pioniersplek Kloetinge In Nederland en ook in Zeeland gaan er steeds minder mensen naar de kerk, maar dat betekent niet dat er geen behoefte is aan zingeving. Kerken spelen hierop in met nieuwe vormen van kerk zijn, die aansluiting zoeken bij de omgeving en bij wat mensen bezig houdt. De afgelopen tien jaar zijn er zo’n 150 pioniersplekken vanuit de Protestante Kerk gestart. Ze vormen nieuwe christelijke geloofsgemeenschappen waar de boodschap van het evangelie gedeeld wordt op een manier waarin mensen zich herkennen. Om dit werk te ondersteunen is deze collecte voor onze eigen pioniersplek Hart en Ziel. Voor meer info zie: www.hartenzielkloetinge.nl
 
Elly Vermeulen
Hulp/informatie
Indien nodig kunt u ons bellen of mailen. Het algemeen mailadres voor de diaconie is:
diaconie@pknkloetinge.nl
Elly Vermeulen 06 13718475
Voor hulp en/of vragen bij de kerkomroep: Martin Bijkerk:
martinbijkerk@gmail.com, 06 10213555
Voor een gift aan de diaconie kunt u onderstaand rekeningnummer gebruiken:
NL38 INGB 0000 5880 29 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Kloetinge
 


Hart & Ziel
 Voor de komende weken staan er weer veel mooie activiteiten op het programma: meer informatie hierover vindt u voorin het kerkblad.
Met vriendelijke groeten,
Janneke Herweijer
Namens Hart & Ziel

Geerteskerk, Geertesplein 24, 4481 AN  Kloetinge
Diaconie:  Postbus 2066, 4460 MB Goes
Kerkrentmeesters:  Postbus 2066, 4460 MB Goes
Overige adressen klik hier

Stacks Image 43

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina's van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.